Η Οδύσσεια στη Θεσσαλονίκη: “Επένδυση στο αύριο”

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του HYATT Regency Thessaloniki πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Οδύσσειας με τίτλο “Αξιοποιώντας τη δυναμική των νέων της Θεσσαλονίκης”. Η εκδήλωση αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για τον διαμοιρασμό των αποτελεσμάτων της έρευνας αναγκών που πραγματοποίησε η ΑΜΚΕ Οδύσσεια με στόχο να κατανοήσει καλύτερα το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης και να σχεδιάσει τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στην πόλη προσεχώς.

Μέσα από την στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο Regency Entertainment και με αιχμή το ξενοδοχείο του, το HYATT Regency Thessaloniki, η Οδύσσεια πραγματοποίησε έρευνα, από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024, σε 200 νέους, ηλικίας 18-34 ετών και 15 εταιρείες καταγράφοντας τις ανάγκες καθώς και τις προκλήσεις των δύο πληθυσμών όσον αφορά τις οριζόντιες και τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνται σήμερα στην αγορά εργασίας της Θεσσαλονίκης, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες σχετικά με την εύρεση εργατικού δυναμικού αλλά και τις ελλείψεις που υπάρχουν στους τομείς του επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά και της επαγγελματικής κατάρτισης.

Στην κλειστή εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος προσκεκλημένων, ανάμεσα στους οποίους, μακροχρόνιοι χρηματοδότες και υποστηρικτές της Οδύσσειας, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών αλλά και εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών του Τομέα Μακεδονίας Θράκης και του γραφείου της Βουλευτής Επικρατείας. Η παρουσία όλων ήταν ιδιαίτερα τιμητική για την Οδύσσεια, μιας και είναι εμφανές πως η κοινωνία της Θεσσαλονίκης αγκαλιάζει το νέο εγχείρημά της με το άνοιγμα του νέου “Κέντρου Νέων Κατάρτισης και Απασχολησιμότητας”, στο κέντρο της πόλης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια ανοιχτή συζήτηση με τους παρευρισκόμενους να μοιράζονται την γνώμη τους για την έρευνα αναγκών και το τι χρειάζεται η κοινωνία της Θεσσαλονίκης βάση της δικής τους εμπειρίας. Από πλευράς της, η Οδύσσεια δεσμεύεται να διαμοιράσει τα αποτελέσματα της έρευνας αναγκών αλλά και της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης, θέτοντας τα ως σκελετό για τον σχεδιασμό των δράσεων της.

Το αποτύπωμα της εκδήλωσης διαφαίνεται θετικό στην έναρξη της δραστηριοποίησης της Οδύσσειας στη Θεσσαλονίκη, η οποία έρχεται να καλύψει σημαντικούς πυλώνες που βρίσκονται σε έλλειψη και επηρεάζουν τόσο τους νέους αλλά και τις εταιρείες. Το νέο “Κέντρο Νέων Κατάρτισης και Απασχολησιμότητας” της Οδύσσειας, θα αποτελεί έναν ανοιχτό προς τους νέους χώρο εξοπλισμένο με τεχνολογίες αιχμής με στόχο την ενδυνάμωση τους, την επαγγελματική τους κατάρτιση, τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό και την υποστήριξη στην εύρεση εργασίας. Οι υπηρεσίες της Οδύσσειας θα προσφερθούν χωρίς καμία διάκριση και δωρεάν.

Σε στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο Regency Entertainment, σχεδιάζονται οι πρώτες επαγγελματικές καταρτίσεις στον τομέα του τουρισμού ο οποίος φαίνεται σύμφωνα με την έρευνα πως ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τους Θεσσαλονικείς. Οι εκπαιδεύσεις θα υλοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Hyatt Regency Thessaloniki, αλλά και σε κεντρικές τοποθεσίες της Θεσσαλονίκης.

Για την Οδύσσεια
Η Οδύσσεια είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει χωρίς διακρίσεις, ευάλωτους νέους, ηλικίας 17-34 ετών, που δεν έχουν εκπαίδευση, απασχόληση ή κατάρτιση (NEETS), ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα καθώς και πρόσφυγες, και μετανάστες, να έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης στην κοινωνία.

Παρέχει εξατομικευμένη επαγγελματική κατάρτιση, σε συνδυασμό με υπηρεσίες απασχολησιμότητας, που γεφυρώνουν τους νέους με τον κόσμο της εργασίας και τους ενδυναμώνουν, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Για το HYATT Regency Thessaloniki
Το HYATT Regency Thessaloniki είναι ένα εμβληματικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μακεδονία και μόλις λίγα λεπτά από την καρδιά της πόλης. Το ξενοδοχείο προσφέρει μια αποκλειστική εμπειρία τόσο για επαγγελματίες όσο και για ταξιδιώτες αναψυχής, συνδυάζοντας ρυθμίσεις υψηλής ποιότητας με εξαιρετικές υπηρεσίες. Ανήκει στον Όμιλο της Regency Entertainment, ενός εκ των κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα, με 30ετή και πλέον δραστηριότητα στον τομέα της Ψυχαγωγίας και της Φιλοξενίας και εκ των κύριων υποστηρικτών της πρωτοβουλίας της Οδύσσεια για τη δημιουργία “Κέντρου Νέων Κατάρτισης και Απασχολησιμότητας” στη Θεσσαλονίκη.